Ustanova Kulturni centar Brana Crnčević


naslovna

Ustanova Kulturni centar „Brana Crnčević“ , osnovana je 1985. godine odlukom SO Ruma, u cilju zadovoljavanja kulturnih potreba žitelja grada i opštine Ruma. Zgrada Kulturnog centra izgrađena je sredstvima samodoprinosa građana i svečano je otvorena povodom proslave tadašnjeg Dana grada, 27. oktobra 1985. godine. U savremenom i modernom objektu, koji ima velike prostorne i tehničke mogućnosti površine 3.600 kvadratnih metara, postoje sledeći tehnički resursi:

  • Velika dvorana: kapaciteta 700 sedišta, scena površine 400 kvadratnih metara sa 20 cugova, svetlosnim parkom od 30 kilovata, sufitima, kružnom scenom i rupom za orkestar
  • Mala dvorana kapaciteta 262 sedišta
  • Konferencijska sala kapaciteta 80 sedišta
  • Veliki hol kapaciteta 120 sedišta, plus 300 za stajanje
  • KC Klub kapaciteta 150 - 200 stajanje.

Osnovna delatnost Kulturnog centra „Brana Crnčević“ je usmerena na realizaciju sledećih programa: pozorišni, filmski, muzički i likovni program. Kada je reč o pozorišnom programu, tokom kalendarske godine rumska publika bude u prilici da pogleda, ponekad i premijerno, ostvarenja koja se nalaze na repertoaru naših renomiranih pozorišnih kuća kao što su Narodno pozorište, Jugodslovensko dramsko pozorište, Atelje 212, Zvezdara teatar, Beogradsko dramsko pozorište, Srpsko narodno pozorište i druge. Uprkos dubokoj krizi u kojoj se nalazi prikazivačka delatnost, u rumskoj ustanovi kulture se održavaju redovne bioskopske projekcije, kao i projekcije filmova u 2D i 3D tehnologiji.

Završen je proces digitalizacije bioskopa i najsavremenija digitalna oprema instalirana je Kulturnom centru “Brana Crnčević”. Sada su svi ljubitelji filmske umetnosti u prilici da prate najkvalitetnije i najpopularnije filmske naslove u vrhunskoj projekciji. Novi laserski projektor, trenutno je apsolutni tehnološki hit i standard za opremanje bioskopa u svetu, a do sada su samo još tri bioskopa u Srbiji opremljena ovom savremenom tehnologijom za filmske projekcije.

Bioskopske projekcije se održavaju u Maloj dvorani. Velika dvorana je prostor u kome se pored pozorišnih predstava organizuju i koncerti različitih muzičkih pravaca, operske i baletske predstave. Galerijski prostor je smešten u Veliki hol ustanove, a to je ujedno i prostor u kome se održava osoben muzički program pod nazivom „Čaj u osam“  koji ima za cilj popularizaciju i afirmaciju ponajpre klasične muzike, ali i džeza, evergrina i tzv. world muzike. Pored navedenih programa Kulturni centar realizuje i čitav niz aktivnosti u saradnji, suorganizaciji i tehničkoj realizaciji sa drugim ustanovama kulture, pojedincima i ostalim predstavnicima javnog i kulturnog života sa teritorije grada, opštine, pokrajine, republike.

Kulturni centar realizuje i programe međunarodne kulturne saradnje, među kojima se posebno ističe organizacija i realizacija poznatih muzičkih festivala: Festival muzičkih društava Vojvodine i Festival tamburaških orkestara Vojvodine, koji predstavljaju sam vrh amaterskog muzičkog stvaralaštva, zatim pruža tehničku realizaciju pozorišnog festivala „Art Trema fest“ u saradnji sa rumskim Gradskim pozorištem. Naša ustanova  je i suorganizator Međunarodnog festivala jednominutnog filma „Mister Vorky“. Festival se održava u znak sećanja na čuvenog holivudskog filmskog teoretičara, režisera i profesora Slavka Vorkapića, rođenog nedaleko od Rume u sremskom selu Dobrinci, a organizuje ga rumski Nezavisni filmski centar Vorki tim. Kulturni centar „Brana Crnčević“ svoje prostorije ustupa besplatno vrhunskim amaterskim društvima kao što su Gradski Tamburaški orkestar „Branko Radičević“, Srpsko pevačko društvo u Rumi, Ansambl narodnih igara i pesama „Branko Radičević“, i Gradsko pozorište.

Videoteka KC Ruma

Prezentacija pokretnog kulturnog dobra, nepokretnog kulturnog dobra i nematerijalnog nasleđa opštine Ruma.

Sredstva za projekat "Virtualna Ruma" , obezbedio je Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama iz budžeta Autonomne pokrajine Vojvodina